Goedkoop een appartement scoren met Airbnb

Goedkoop overnachten in een mooi appartement midden in de stad: klinkt toch als muziek in je oren als je op citytrip gaat? Met de website Airbnb is het een makkie: je vindt er talloze overnachtingen voor een prikje. Soms is het zelfs goedkoper te huren via deze website dan te overnachten in een slaapzaal van een hostel!

Airbnb: quoi?

Airbnb is een website waar mensen hun eigen appartement of kamer aanbieden om voor korte of langere tijd te verhuren. Let goed op: je kan kiezen om een volledig appartement of huis te huren, waar je de sleutels in handen krijgt en voor de rest helemaal vrij bent te doen en laten wat je wilt. Verder kan je ook één kamer huren bij mensen thuis (een soort van bed&breakfast zonder breakfast dus) of zelfs een kamer delen met de verhuurders. De laatste twee opties zijn natuurlijk het goedkoopst, maar heb ik zelf nog niet uitgetest.


Mijn ervaring? 

Bijna alle citytrips die ik de afgelopen tijd maakte, boekte ik via Airbnb. Ik heb nooit problemen gehad met de betaling of afspraken met de verhuurder, dus op dat vlak kan je zeker op je twee oren slapen! Ook heb ik nog nooit gehad dat de foto volledig anders is dan de plek. Natuurlijk kan het er allemaal wat beter en mooier uitzien, maar als iets grondig mis is, merk je dat al snel in de reviews.
De foto’s bij dit artikel zijn van een appartement waar ik zelf met twee vriendinnen gelogeerd heb. Centrum Bologna (mooie stad en zeker aanrader, trouwens!), drie bedden en een héél gezellige sfeer in het appartement. Daarvoor betaalden we een kleine €30 per persoon, per nacht. Helemaal niet veel natuurlijk, maar als je wilt kan je nog meer besparen door voor een minder mooi ingericht appartement te gaan. Dat doe ik dan ook als ik verblijf in een stad waar het allemaal iets duurder is, zoals Rome.


Tips & tricks voor Airbnb

♥ Kijk goed naar de ligging van het appartement op de kaart. Misschien is het wel goedkoop én mooi, maar ligt het meer dan een half uur buiten het stadscentrum. De tijd en vervoerskosten dat je dan verliest zijn het soms niet waard.

♥ Lees de reviews van eerdere huurders. Meestal positief? Go for it! Als er één bepaalde klacht steeds terugkomt, bijvoorbeeld nooit warm water, kan je er vanuit gaan dat je ook daadwerkelijk onder een koude douche terecht zal komen.

Geen reviews = niet boeken. Dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening, sommige andere reizigers zouden je het misschien aanraden omdat het dan vaak een stuk goedkoper is. Toch zou ik het risico niet willen lopen dat het appartement vol met schimmel staat of net boven een discotheek zit.

♥ In Napels huurden wij een appartementje waar we niet hadden opgezocht of er al dan niet airco was. Badend in het zweet (dag en nacht!) nam ik me voor dat ik dit NOOIT meer zou vergeten. Check de voorzieningen dus op voorhand. Een airco in warme landen of verwarming in de winter is echt een must. Als je niet zonder Wi-Fi kan, is dat ook iets dat je best op voor het boeken opzoekt.

♥ Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Dit geldt niet enkel qua sfeer, maar al helemaal voor je portemonnee. Vaak geldt: hoe groter het gezelschap, hoe lager de prijs per persoon. Lees: deel je een appartement in Barcelona met acht vrienden, dan verblijf je voor €40 per nacht per persoon in een woning mét eigen dakzwembad.
Heb jij al eens een overnachting geboekt met Airbnb? Ik ben alvast helemaal fan van deze site, ik gebruik hem steevast voor mijn citytrips!

13 Comments

 • Wat een mooi appartement !

 • Klinkt goed, de foto's zien er prachtig uit! Bedankt voor de tips, want ik raak snel overweldigd en weet dan niet meer waar ik op moet letten. Deze tips helpen daar zeker bij!

 • Anna says:

  Goede tips! Ergens vind ik het een beetje 'eng' om te boeken via Airbnb, maar waarom weet ik eigenlijk niet zo goed? Maar goed idee inderdaad om te kijken naar reviews, dat maakt het al vertrouwelijker! :)

 • Jaaa Airbnb is echt geweldig (en betaalbaar!) al je tips waren heel erg goed en ik boek ook nooit als er nog geen reviews gegeven zijn, ik durf dat precies niet zo goed :')

 • Sandra says:

  Ik heb dus nog nooit iets bij Airbnb geboekt. De meeste accommodaties die ik boek boek ik Booking.com omdat ik dan nog kan annuleren (ik beslis vaak op het laatste moment haha). Maar voor NY ben ik nu wel aan het kijken alleen daar heb je dan weer zoveel keuze… En dan is de kans op een rotte appel wel weer vrij groot natuurlijk!

 • Handig artikel! Ik wil binnenkort ook een citytrip gaan maken samen met mijn moeder en wij hebben inderdaad al veel op airbnb gekeken. Ik vind het toch een beetje eng allemaal maar ik denk dat ik het er toch op ga wagen! Vooral als je ziet voor wat voor prijsjes je iets leuks kunt scoren :)

 • Bettie says:

  Wat een super handige tips. Vooral ik eigenlijk nog geen plannen heb voor de zomervakantie en misschien door europa wil gaan rondreizen. Deze site kende ik nog niet, dus dank je wel!

 • Ik wil dit heel graag eens proberen dus super handig voor een weekendje weg of een weekje weg en je een mooi huisje voor jezelf hebt. Lijkt mij ideaal haha

 • DinjaDONUT says:

  Wat een handige tip! Ik wil volgend jaar een soort citytrip maken met mijn vriend in Zwitserland, best duur land dus ik ga even kijken of ze daar ook zulke appartementen hebben :)

 • Ester says:

  Goede tips! Ik heb er al aardig wat boekingen op zitten, behalve de kosten vindt ik het persoonlijke concept echt briljant :-)

 • Simone says:

  Ik ken de site inderdaad! Mijn vriend en ik wilden volgend jaar eigenlijk zes weken gaan rondtrekken in Australie (East Coast), maar helaas kan dat door mijn ziekte niet doorgaan. Ik had al flink wat BNB-appartementjes bekeken. Wat zitten er pareltjes tussen he! De locatie is inderdaad erg belangrijk. Wij wilden alles per bus doen, dus dan moet je daar ook rekening mee houden. Stiekem, hééél stiekem hoop ik toch nog dat de reis door kan gaan, hihi!

 • Wat een uitvinding dat Air BNB, super handig!

 • Hannelore says:

  Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik wil het wel eens proberen binnenkort! Ik heb recent altijd gebruik gemaakt van mijn buitenlandse vrienden en hun zetels, da's nog goedkoper 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *