Vervoer naar Londen: Eurolines of Eurostar?

vervoer_naar_londen
Londen isn’t a cheap bastard, zoals ik al in mijn blogpost schreef over belachelijk dure dingen in de stad. Als je naar de Britse hoofdstad trekt, wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk vervoer. Ga je best met de trein of met de bus? Ik testte ze beide uit voor jullie!

Eurolines: bus

Mijn ervaring met Eurolines was niét okay. Om middernacht opstappen aan shady station Gent Dampoort, op een bus met allesbehalve aangenaam gezelschap. Je deed er meer dan zes uur over, maar comfortabel slapen was geen optie: afstappen bij de douane, afstappen op de ferry…. Nope, uitgerust kom je niet aan in Londen
+ Very cheap! Heen en terug met Eurolines kan je soms al vanaf €17. Prijzen kunnen snel stijgen en hangen erg af van welke data je kiest.
+ Als je er zélf een feestje van weet te maken, kunnen de zes uur op de bus best nog tot een goed einde komen. Omdat wij de laatsten waren om op te stappen, kon ik niet samen zitten met mijn reisbuddy, dus dat was alvast niet heel erg gezellig
– Comfort: zero
– Slapen op de nachtbus: bijna onmogelijk. Niét aangenaam als je nog vier dagen citytrippen op het programma staan hebt en je er oververmoeid aan moet beginnen.

Eurostar: trein

Dit jaar ging ik voor het eerst met de Eurostar naar Londen. Héérlijk om gewoon ‘s ochtends te vertrekken en in twee uur tijd op je bestemming te zijn vanuit Brussel. Als je een beetje goed uitkijkt, kan je voor een redelijke prijs met de Eurostar naar Londen.
+ Zoooo comfortabel! Je stapt in en in twee uurtjes sta je in Londen centrum. Uitgerust en goedgemutst. Je plaatsen reserveer je op voorhand, dus je zit sowieso naast je reisbuddy, score.
+ Soms zijn er fijne promotie. Nu loopt er bijvoorbeeld een actie (tot morgen!) waarbij een enkele rit je €37 kost. Nog steeds niet een héle goedkope grap en vele keren duurder dan de bus, maar in my opinion wel het verschil waard.
– Als je vaste data hebt gekozen kan de prijs énorm de pan uit swingen. Prijzen als €150 voor een retour zijn geen uitzondering. Ik zou dat bedrag nooit betalen. Als je flexibel bent vind je wel af en toe goeie deals die het wel waard zijn.
Heb jij al gereisd met Eurolines of Eurostar? Wat zijn jouw ervaringen? Welk vervoer naar Londen is je favoriet? 

16 Comments

 • Laura says:

  Ik ben alleen een keer met het vliegtuig naar Londen geweest. Toen was het ook best goedkoop maar met de trein vind ik ook fijn klinken. Ik zou zelf nooit met de bus gaan.

 • Eva C. says:

  Ik ben nog nooit met de trein of bus geweest, maar met het vliegtuig en de veerpont haha! Met beide heb ik goeie ervaringen gehad en volgens mij was de veerboot ook niet zo heel duur, maar dan wel ben je wel een hele nacht onderweg (hoewel je wel een bedje krijgt om te slapen). De trein lijkt mij het fijnste. In de herfstvakantie wil ik graag naar Londen :)

 • Ik ga altijd met de Eurostar als ik naar Londen ga. Soms wat duurder maar het méér dan waard.

 • Ik ga meestal met de Eurostar! Als je genoeg op voorhand boekt kun je voor 82 euro heen en terug, score! Ik ben in april ook een keertje met Ryanair geweest. Een retourtje kost ook vaak maar 50 euro, maar je moet er natuurlijk nog wel een treinritje van de luchthaven (Stansted) naar het centrum bij betalen. Ik en m'n vriendinnen willen in het najaar gaan kerstshoppen in Londen en ik vond op verschillende data al vluchten voor 18 euro, dus da's misschien nog een tip voor jou? 😉

 • Ines says:

  Ik ben ook al met de eurostar geweest en dat vond ik véél fijner. Met school zijn we met de bus gegaan en de ferry, vond ik minder leuk :p

 • Nele says:

  Ik ben al een paar keer met de bus geweest, maar ik heb veel liever de trein. Dan ben je inderdaad veel minder lang onderweg! Dat geld heb ik er best nog wel voor over. Gelukkig heb ik nog een retour tegoed, aangezien we vorige keer meer dan 2 uur stil stonden! Dus dan heb ik wat meer geld om daar uit te geven 😉

 • Claire says:

  Eurolines heeft mij ooit eens midden in de nacht 'vergeten' op een parking in Hannover, dat doe ik dus niet meer 😀
  Toen we vorig jaar naar Londen gingen hebben we onze Eurostar-tickets betaald met ecocheques, dus wel een goeie tip voor wie die op z'n werkt krijgt. Anders vind ik het ook maar duur hoor, zeker als je bekijkt wat een kleine afstand dat eigenlijk maar is…

 • Jana says:

  Brr.. het lijkt mij echt niet fijn om met de bus naar Londen te gaan. Ik ben al enkel met de Eurostar geweest en dat ga ik nu wel blijven doen haha 😀

 • Karlijn says:

  Met de trein naar London lijkt me erg fijn en goed te doen! Maar de bus, nee dank u. Dat lijkt m echt rampzalig om in te zitten :')

 • Anna says:

  Wow, wat een verschil tussen deze twee dingen. Ik zou liever wat meer betalen dan echt een vervelende reis doorstaan. Al is 150 euro inderdaad wel erg veel…

 • Ciska says:

  Ik zou het écht niet zien zitten om met de bus naar Londen te gaan… Zelf ben ik wél al met de Eurostar geweest en daar kan ik echt niet over klagen. De prijs kan inderdaad een beetje aan de hogere kant liggen, maar voor mij compenseert de korte tijdsduur daarmee.

 • Lisa Groot says:

  Oke ik haat het echt om met 6 uur lang in een bus te zitten haha. Net wat je zegt; je mist je comfort gewoon echt! Dan betaal ik liever wat meer om wat meer comfort te hebben en dus uitgeruster aan te komen op plaats van bestemming. Fijn artikel dit! Ik ben aan het kijken of ik van de winter een trip naar Londen kan maken haha, dus dit komt zeker goed uit! Liefs

 • Oh met een bus lijkt me echt vreselijk! Hoe goedkoop het ook mag zijn haha. Dan ga ik veel liever met de trein! (of het vliegtuig? eigenlijk geen idee hoe extreem duur dat is?)

 • Niels says:

  Trein en vliegtuig zijn mijn favoriet. Die bus laat ik echt links liggen, hoe goedkoop hij ook echt kan zijn. Ik ben met de trein naar Sheffield geweest, prima reis gehad. Boek mee en voor je het weet ben je er. Lekker veel beenruimte en je komt midden in het centrum uit. Ik ben met het vliegtuig naar londen geweest. Voor je goed en wel bent opgestegen, ga je alweer dalen. Het was ongeveer 45 min. Een stuk sneller dan de trein, maar minder beenruimte en daarna nog naar het centrum gaan. Maar met de bus? Mij niet gezien.

 • Ik heb wel een aantal keer de Eurolines bus naar Londen genomen en vond het eerlijk gezegd wel meevallen.
  Het is mijn eigen ding dat ik slecht slaap in een bus (ook in een trein of vliegtuig), maar de rest van de bus leek diep in slaap en was stil.
  Enige nadeel is dat je ergens midden in de nacht de bus uit moet voor de douane en dan anderhalf uur op de boot hangt. Daarna slaap ik wel altijd als een blok!
  Ik stap op in Utrecht, waar het ‘s avonds nog vrij levendig is op het station dus echt shady is het ook niet.

  Het voordeel vind ik dat ik hartje Utrecht opstap, mijn tas onderin de bus gooi en hartje Londen weer uitstap en gelijk mijn tas weer heb. Vliegen betekent vaak nog anderhalf uur met een trein of bus naar het centrum plus wachten op je bagage.

  Met de trein heb ik nog niet gereisd, meestal haak ik af als ik hun tarieven zie (vliegen is meestal goedkoper) maar dat klinkt wel comfortabel inderdaad!

 • kraan says:

  Ik heb goede blog posts hier ontdekt. Ik hou van de manier waarop je het uit te leggen. Super goed!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *